Zioła to szeroka gama różnych roślin, które po odpowiednim przyrządzeniu stanowią podstawę ziołolecznictwa – dziedziny medycyny wykorzystującej ich dobroczynne właściwości. Oto 3 ziołowe napary, po które warto sięgnąć!
1. Czystek.
Czystek jest jednym z ostatnich hitów medycyny naturalnej. Zioła pozyskuje się z krzewu czystka, który naturalnie występuje w rejonie basenu Morza Śródziemnego oraz na zachodzie Azji.
Pod względem swoich właściwości prozdrowotnych czystek jest rośliną, która wspomaga naturalną detoksykację organizmu, wspiera działanie układu odpornościowego, a także ma silne działanie przeciwutleniające. Dodatkowo, poprawia on stan cery, chroni serce i układ krwionośny, a nawet ma pomagać w leczeniu boreliozy.
Zioło to w postaci praktycznej herbatki posiada w ofercie wiele firm, w tym między innymi Herbapol – popularny producent ziół.
2. Mięta.
W swojej kuchni warto mieć również miętę przeznaczoną do przygotowywania orzeźwiających naparów. Najczęściej stosowana jest mięta pieprzowa, która określana jest także jako mięta lekarska.
Zawierająca mentol oraz inne naturalne składniki mięta jest ziołem, które pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego. Wspomaga jego pracę i polecana jest między innymi przy zaburzeniach trawienia, schorzeniach dróg żółciowych i wątroby. Także stosowana jest zewnętrznie przy schorzeniach górnych dróg oddechowych.
3. Ostropest.
Ostropest plamisty należy do astrowatych. Potocznie określany jest również jako oset. Najpopularniejszym gatunkiem jest ostropest plamisty, z którego wytwarza się zioła do naparów ziołowych.
Napary z ostropestu plamistego polecane są przede wszystkim w przypadku zaburzeń funkcji wątroby, w tym między innymi przy jej stłuszczeniu – marskości, przy pogorszonych wynikach wątrobowych – próbach wątrobowych, a także przy schorzeniach dróg żółciowych.