Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Bloq o ziołach

Mapa serwisu

Info

wiedza

Nasze rekomendacje

Konsultacja lekarska!

Konsultacja lekarska!

Nietypowa apteka online z możliwością telefonicznych konsultacji lekarskich. Serwis ten posiada kategorie jak: Impotencja, Trądzik, Przedwczesny wytrysk, Testosteron, Migrena, Chor...

Piękne, jędrne piersi!

Piękne, jędrne piersi!

Bardzo popularny serwis wśród kobiet, który proponuje naturalny sposób pielęgnacji piersi. Serwis ten w całości dedykowany jest kobietom. W skrócie! „Działanie zewnętrzne: przywrac...

Skuteczny afrodyzjak!

Skuteczny afrodyzjak!

Strona internetowa poświęcona w całości dla męskiej części widowni. Porusza ona wiele tematów związanych z seksualnością. Znajdują się na niej odpowiedzi min. Jak zwiększyć poziom...

Oczyszczanie organizmu

Oczyszczanie organizmu

Kuracja oczyszczająca organizm, która skutkuje tym, że zaparcia, zgaga, nadwaga i uczucie zmęczenia w ciągu dnia znika. Naturalna formuła i połączenie błonnika witalnego z zieloną...

Coś dla zdrowia!

Coś dla zdrowia!

To właśnie pod hasłem „Coś dla zdrowia” przedstawiamy serwis, który porusza tematy produktów naturalnych z możliwością ich nabycia. Dziesiątki różnego rodzaju ziół, suplementów die...

Soki z Aloesu, Nomi i Gravioli

Soki z Aloesu, Nomi i Gravioli

Strona dla koneserów egzotycznych smaków i zdrowego odżywiania się. Nie od dzisiaj wiadomo, że soki również są zdrowe, a w szczególności soki z roślin leczniczych. W serwisie docel...

«
»

Dzisiaj polecamy

Zioła i preparaty ziołowe - Gotu Kola

Zioła i preparaty ziołowe - Gotu Kola

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya Gotu Kola. Znana w Chinach jako cudowna roślina długowieczności. W Indiach jest uważana za jedną z najbardziej odmładzających roślin. Wygładza sk...

Zioła i preparaty ziołowe - Brahmi Bacopa

Zioła i preparaty ziołowe - Brahmi Bacopa

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya - Brahmi Bacopa. Inne stosowane nazwy : Bacopa monnieri [Linne] Wettstein [Lysimachia monnieri L. Cent., Gratiola monnieri L.] - bakopa drobnolis...

Zioła i Preparaty ziołowe - Ashwagandha

Zioła i Preparaty ziołowe - Ashwagandha

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya - Ashwagandha. Zioło Ashwagandha jest ziołem o szerokim antystresowym działaniu, które pozwala na lepsze funkcjonowanie organizmu w warunkach cod...

Zioła i Preparaty ziołowe StressCare-Geriforte

Zioła i Preparaty ziołowe StressCare-Geriforte

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya - StressCare Geriforte. Wiele czynników zdrowotnych jest obecnie rozumianych, jako zależnych od stopnia oddziaływania stresu i jako zwieńczenie k...

«
»

Alergia na gluten, celiakia i choroba Duhringa Wyróżniony

Napisał 

O nietolerancji glutenu słyszał chyba każdy z nas. Coraz więcej z nas cierpi na różnego rodzaju alergie lub nietolerancje pokarmowe, najczęściej musimy rezygnować ze spożywania nabiału lub właśnie glutenu. Najczęstsze alergie wymuszają od alergików zmiany diety. Dieta bezglutenowa podbiła serca także wielu całkowicie zdrowych osób, szczególnie sportowców oraz osób uprawiających sport amatorsko. Opinie wśród lekarzy o świadomym, a niepotrzebnym unikaniu żywności zawierającej gluten są jednak podzielone. Czym tak właściwie jest gluten i jak objawia się nietolerancja glutenu?

Co to jest gluten?

Gluten to białka występujące w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu. Mąka zawierająca gluten sprawia, że pieczywo jest elastyczne, sprężyste, a nie zbite. Jeszcze do niedawna gluten obecny był tylko w zbożach i przetworach zbożowych. Obecnie dodawany jest do innej żywności, między innymi do wędlin i przypraw.

Czy gluten jest szkodliwy? Ten, który występował w zbożach uprawianych kilka dekad temu, przysparzał zdecydowanie mniej problemów i dla osób spożywających go w przeciętnych ilościach był praktycznie nieszkodliwy. Problem pojawił się około pięćdziesięciu lat temu, gdy zaczęto modyfikować zboża, celem zwiększenia zawartości w nich glutenu. Genom D, który nadaje najlepszej sprężystości wypiekom, a powstały wskutek właśnie modyfikacji genetycznych, przyczynia się coraz częściej spotykanych nietolerancji na gluten.

Czy celiakia i alergia na gluten to to samo?

Choroby glutenozależne często są ze sobą mylone. Choroba Duhringa i celiakia to choroby glutenozależne autoimmunologiczne. Celiakię częściej diagnozuje się u kobiet, niż u mężczyzn, coraz częściej również u osób dorosłych, choć u nich najczęściej występuję objawy atypowe. Na celiakię cierpi 1% Europejczyków, niespotykana jest natomiast u mieszkańców Japonii, Chin i Afryki, gdzie spożycie glutenu jest niewielkie. Nieleczona celiakia powoduje uszkodzenia kosmków jelitowych, a to z kolei sprawia, że organizm nie przyswaja wielu ważnych składników mineralnych i witamin. Anemia, depresja, niedokrwistość, brak krzepliwości krwi i wiele innych problemów zdrowotnych może wynikać właśnie z niewykrytej celiakii. Jeśli męczą Cię częste problemy gastryczne i nie wiesz, co jest tego przyczyną, warto przebadać się pod kątem celiakii. W przypadku jej stwierdzenia należy natychmiast odstawić żywność z glutenem, warto też wesprzeć swój organizm preparatami, które pomogą uzupełnić brakujące witaminy i minerały.

Choroba Duhringa to kolejna autoimmunologiczna choroba glutenozależna. W przeciwieństwie do celiakii nie objawia się ona problemami gastrycznymi, a zmianami skórnymi. Często mówi się o niej, że jest to skórna manifestacja celiakii. Świąd i skórne wykwity leczy się sulfonami oraz oczywiście za pomocą całkowitej rezygnacji ze spożywania glutenu.

Alergia na gluten należy do chorób glutenozależnych alergicznych. Szacuje się, że jedna czwarta osób z alergiami to osoby z alergią na gluten. Objawy tej alergii ujawniają się natychmiast: zmiany skórne, problemy z oddychaniem, a nawet wstrząs anafilaktyczny.

Nadwrażliwość na gluten nie należy ani do chorób autoimmunologicznych, ani alergii. Objawy nadwrażliwości występują od kilku godzin po nawet kilka dni od spożycia glutenu. Czasami mylona jest z zespołem jelita drażliwego. Objawy to: wzdęcia i biegunki, bóle głowy, mięśni i stawów, chroniczne zmęczenie, huśtawki nastrojów. Często wystarczy czasowo odstawić gluten, by nadwrażliwość na niego zniknęła. Po udanej kuracji do glutenu należy wracać stopniowo i uważać, by w codziennej diecie produkty z glutenem nie przeważały nad produktami wolnymi od glutenu.

Dieta bezglutenowa – na czym polega?

Osoby, które stosują dietę bezglutenową, muszą odstawić wszystkie produkty, które (choćby w minimalnych ilościach) zawierają gluten. Dlatego owies, który sam nie ma glutenu, trzeba wykluczyć ze swojej diety. W Polsce jest on bowiem zanieczyszczony glutenem z innych zbóż (można dostać wolny od glutenu owies fiński). Każdy produkt, który kupujesz, sprawdź pod kątem zawartości glutenu. Przekreślony kłos na produkcie żywnościowym oznacza jego brak.

Osoby zdrowe zachęcamy do rozsądnego ograniczania produktów glutenowych tak, by nie pojawiła się nietolerancja na gluten. Całkowita rezygnacja z glutenu nie jest jednak konieczna. Wsłuchaj się w swój organizm i reaguj na jego potrzeby!

Czytany 687 razy

Polecane strony

Strony responsywne, czyli przyjazne dla urządzeń mobilnych - tworzenie stron internetowych Nowy Sącz. Serwis powstał dzięki NSInfo.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Zobacz czym są pliki cookies i jaka jest stosowana nasza polityka w odniesieniu do nich. Zastosowanie cookies w Polsce i UE.

Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies. Pliki cookies tzw. ciasteczka stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator serwisu ABC Zdrowia z siedzibą w Nowym Sączu.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu: dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb; tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości; utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła.

W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: sesyjne (session cookies) oraz stałe (persistent cookies). Cookies sesyjne są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). Stałe pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies: niezbędne pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu; wydajnościowe pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;funkcjonalne pliki cookies, umożliwiające zapamiętanie wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.; reklamowe pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.

Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest w sekcji Pomoc w menu przeglądarki internetowej. Więcej na temat ...