Makaron sojowy nie jest produkowany z soi
Pierwsze, o czym warto wspomnieć, to kwestia produkcji azjatyckiego makaronu. Jego polska nazwa sugeruje, iż jest on produkowany z soi, co nie jest prawdą. Klasyczna, chińska odmiana tego dodatku powstaje bowiem ze skrobi otrzymywanej z fasoli mung, a nazwa najpewniej została zaczerpnięta od tego, że często podaje się go z sosem sojowym.
Jednak nie tylko fasola mung może posłużyć do jego produkcji, gdyż w zależności od regionu wykorzystywane są także inne mąki. Przykładowo, w Korei używa się skrobi z batatów, w Japonii z ziemniaków, a w Wietnamie z pacioreczników. Każdy z nich charakteryzuje się swoim własnym smakiem i wyglądem, czasem mocno odbiegającym od znanych nam, białych i cienkich nitek.
Lekkostrawny posiłek
Po makaron sojowy powinny sięgnąć przede wszystkim osoby, którym zależy na zjedzeniu lekkiego posiłku. Jest on bowiem stosunkowo oszczędny w składzie i odznacza się stosunkowo niską zawartością kalorii oraz satysfakcjonującym indeksem glikemicznym. Jednocześnie jest bardzo sycący, dzięki czemu doskonale nadaje się podczas diety na uzupełnienie posiłku. Pozwala szybko zaspokoić głód, nie obciążając jednocześnie organizmu: nie podnosząc poziomu insuliny i nie zmieniając bilansu kalorii.
Bezglutenowy
Powstający z różnorodnych „mąk egzotycznych” azjatycki makaron nie ma w swoim składzie glutenu. Jest zatem naturalnym wsparciem dla wszystkich osób chorych na celiakię. Może być bezpiecznie spożywany przez każdego, kto jest na tej specjalistycznej diecie, dzięki czemu zapewnia dodatkowe urozmaicenie codziennych dań i stanie się świetną alternatywą dla popularniejszych produktów, jak pieczywo bezglutenowe.
Ciekawy dodatek
Niewątpliwą zaletą makaronu sojowego jest jego ciekawy, półprzezroczysty wygląd. Wybierając go, można uzyskać intrygujący wygląd każdej potrawy, który na pewno zachęci do niej domowników i gości. Sprawdzi się zarówno w sałatkach, daniach głównych, jak i zupach. Idealnym jego rodzajem będzie longkou, który można znaleźć w sklepie Kuchnie Orientu pod adresem https://kuchnieorientu.pl/produkt/makaron-sojowy-longkou-250g/.
Makaron sojowy atrakcyjnie prezentuje się także po usmażeniu. Wrzucony mną rozgrzaną patelnię na sucho będzie pęczniał i przybierał fantazyjnych kształtów. Spodoba się w szczególności młodym uczestnikom obiadu lub kolacji, co może dodatkowo zachęcić niejadki do spożycia posiłku.
Szybkość przygotowania
Na koniec można wspomnieć jeszcze o jednej kwestii, jaką jest sposób przygotowania makaronu. Wystarczy zalać nitki gorącą wodą i zostawić na 3 minuty, aby nabrał odpowiedniej konsystencji i miękkości. To bez wątpienia zaleta dla każdego, kto nie ma zbyt wiele czasu na przygotowania, a chciałby szybko przekąsić coś sycącego.