Vinaora Nivo Slider

Dzisiaj polecamy

Zioła i preparaty ziołowe - Gotu Kola

Zioła i preparaty ziołowe - Gotu Kola

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya Gotu Kola. Znana w Chinach jako cudowna roślina długowieczności. W Indiach jest uważana za jedną z najbardziej odmładzających roślin. Wygładza sk...

Zioła i preparaty ziołowe - Brahmi Bacopa

Zioła i preparaty ziołowe - Brahmi Bacopa

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya - Brahmi Bacopa. Inne stosowane nazwy : Bacopa monnieri [Linne] Wettstein [Lysimachia monnieri L. Cent., Gratiola monnieri L.] - bakopa drobnolis...

Zioła i Preparaty ziołowe - Ashwagandha

Zioła i Preparaty ziołowe - Ashwagandha

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya - Ashwagandha. Zioło Ashwagandha jest ziołem o szerokim antystresowym działaniu, które pozwala na lepsze funkcjonowanie organizmu w warunkach cod...

Zioła i Preparaty ziołowe StressCare-Geriforte

Zioła i Preparaty ziołowe StressCare-Geriforte

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya - StressCare Geriforte. Wiele czynników zdrowotnych jest obecnie rozumianych, jako zależnych od stopnia oddziaływania stresu i jako zwieńczenie k...

«
»
sobota, 05 grudzień 2009 22:14

Zioła i preparaty ziołowe - Karela

Oceń ten artykuł
(5 głosów)

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya - Karela. Preparat ziołowy Karela to gorzki melon zwany także Karavella, Kathilla lub Momordica Charantia jest ziołem, które reguluje poziom cukru we krwi i reguluje funkcjonowanie organów człowieka. Zawiera Gurmarin, polipeptyd podobny budową do bydlęcej insuliny, a jego działanie regulujące poziom cukru we krwi zostało potwierdzone doświadczalnie.

Zioła i preparaty ziołowe - Karela

Karela zawiera głównie lecytyny, charantyny i momordycyny. Wykazano, że lecytyny mają znaczące działanie regulującą gospodarkę lipidową. Owoce Kareli są stosowane przez ajurwedyjską medycynę ludową jako środek na cukrzycę.

Owoce i liście Kareli zawierają alkaloidy, glukozydy, olejki aromatyczne . Ziarna zawierają alkaloidy i ureazę. Liście, owoce i ich wyciągi Kareli mają leczące właściwości i stosowane są prze Ayurvedę. Są bogate w najważniejsze witaminy i minerały, szczególnie witaminy A, B1, B2, C i żelazo. Regularne zażywanie Kareli zapobiega nadciśnieniu tętniczemu.

Pełny opis produktu

Działanie:

Wspomaga regulację poziomu cukru we krwi poprzez blokowanie neuronalnej odpowiedzi na słodkie bodźce smakowe. Karela jest stosowna podczas cukrzycy. Lecytyny mają znaczące działanie regulującą gospodarkę lipidową.

Stosowanie:

Głównie stosuje się przy Cukrzycy. Jest pomocny także przy Hemoroidach

Badania kliniczne:

Aktywność insulinopodobna wyciągu z Karela była testowana w badaniach klinicznych. W cukrzycy typu młodzieńczego szczyt działania hypoglikemicznego obserwowano po 1-8 godz. od podania Kareli, w cukrzycy dorosłych maksimum spadku stężenia glukozy następował po 12 godz. Karela ma również działanie redukujące hypercholesterolemię. Ostatnie badania brytyjskiego zespołu badawczego potwierdziły, że Karela ma właściwości insulinopodobne i określana jest jako „insulina roślinna”. Wykazano jej dużą aktywność w obniżaniu poziomu cukru we krwi i w moczu. Karela zalecana jest w diecie cukrzyków jako wspomagający środek w walce z cukrzycą.

Dodatkowy opis zioła Karela czyli Momordica charantia.

"KarelaMomordica charantia L. , czyli przepękla (balsamka ogórkowata, Bittermelone) należy do rodziny dyniowatych – Cucurbitaceae. Pochodzi z części tropikalnej Azji i Afryki. Jest uprawiania w wielu krajach. Możliwa uprawa w Polsce i czasem widywałem ją przy domach oraz w szklarniach. Jest rośliną płożącą, jednoroczną, jednopienną. Kwiaty są lejkowate, żółte. Owocem jest wydłużona jagoda, długości do 20 cm., kolczasta, brodawkowata, pomarańczowa, pękająca (w handlu są zielone lub żółte, zbierane przed dojrzeniem). Wydziela przyjemny zapach."

Przepękla znana jest pod nazwą karela. Posiada właściwości hipoglikemiczne.

"Wyciągi z owocu Momordica charantia bogate są w trójterpeny, fitosterole (stigmasterol, taraksasterol, spinasterol, lanosterol), saponiny (diosgenina, goyasaponiny) i alkaloidy. Białka i alkaloidy tej rośliny hamują rozwój nowotworów (chłoniaków). Są inhibitorami cyklazy guanylowej, która sprzyja rozwojowi łuszczycy, leukemii i niektórych nowotworów. Momorcharyny hamują rozwój wirusów HIV, wirusów opryszczki, grypy i Epstein-Barr. Zwiększają odporność na infekcje wirusowe, przyśpieszając i nasilając syntezę interferonu oraz zwiększając liczbę i aktywność limfocytów NK (natural killer cell). Charantyna, alkaloidy i proteiny Momordica regulują poziom cukru w ustroju, zwiększają też tolerancje na hiperglikemię. Przyśpieszają eliminację glukozy do wnętrza komórek, działając podobnie do insuliny. Zwiększają przy tym uwalnianie i aktywność insuliny.

Wyciąg z Momordica charantia wykazuje aktywność przeciwbakteryjną, w stosunku do E. coli, Staphylococcus, Pseudomonas, Salmonella, Streptobacillus, Streptococcus i Helicobacter pylori. Hamuje rozwój pierwotniaków, np. pełzaków Entamoeba histolytica.

Ułatwia utlenianie cukrów, ale równocześnie wpływa na nasilająco na odkładanie zapasów glikogenu w wątrobie i mięśniach (—> wzrost masy komórek mięśniowych). Aktywuje różnicowanie komórek mięśniowych i tkanki łącznej. Dzięki temu korzystnie wpływa na organizm ludzi aktywnych ruchowo. Może zwiększać wydolność fizyczną.

Zalecana w leczeniu cukrzycy, osłabienia, atonii jelit, niedostatecznego wydzielania soków trawiennych, nowotworów, przewlekłych chorób skóry (łuszczycy, trądziku). Za granicą istnieją gotowe preparaty zawierające suchy ekstrakt z owoców balsamki, np. Balsam Apple – tabletten, ok. 7-8 euro/100 tabl. W Szwajcarii można kupić nawet herbatki zawierające w składzie Bittermelone. Możliwe jest również przygotowanie intraktu ze świeżych owoców na alkoholu 20-30% w proporcji 1:5 (zażywać 2 razy dziennie po 5 ml, przynajmniej 3 miesiące), pulpy z owoców zakonserwowanej gliceryną i wódką 30%), pulpy pasteryzowanej oraz przygotowywanie wodnych wyciągów (wywar) ze świeżych owoców.

Owoce balsamki (Karela, Bittermelone, gorzki melon, kuguazi, Bittergurke, Ampalaya) są dostępne na targowiskach w Indiach, ponadto czasem w sklepach spożywczych w Europie (Francja, Szwajcaria, Włochy).

Owoce są zasobne w wapń, żelazo, miedź, fosfor i potas. Charantin (charantyna) i momordin (momordyna) są glikozydami. Momordicin (momordycyna) jest alkaloidem."

Medycyna dawna i współczesna Dr Henryk Różański

Skomentuj

Bardzo prosimy o dodawanie komentarzy z głową. Zanim dodasz pomyśl. Wszystkie komentarze z tzw. automatu oraz będące reklamami będą kasowane.

Polecane strony

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Zobacz czym są pliki cookies i jaka jest stosowana nasza polityka w odniesieniu do nich. Zastosowanie cookies w Polsce i UE.

Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies. Pliki cookies tzw. ciasteczka stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator serwisu ABC Zdrowia z siedzibą w Nowym Sączu.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu: dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb; tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości; utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła.

W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: sesyjne (session cookies) oraz stałe (persistent cookies). Cookies sesyjne są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). Stałe pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies: niezbędne pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu; wydajnościowe pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;funkcjonalne pliki cookies, umożliwiające zapamiętanie wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.; reklamowe pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.

Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest w sekcji Pomoc w menu przeglądarki internetowej. Więcej na temat ...