Vinaora Nivo Slider

Dzisiaj polecamy

Zioła i preparaty ziołowe - Gotu Kola

Zioła i preparaty ziołowe - Gotu Kola

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya Gotu Kola. Znana w Chinach jako cudowna roślina długowieczności. W Indiach jest uważana za jedną z najbardziej odmładzających roślin. Wygładza sk...

Zioła i preparaty ziołowe - Brahmi Bacopa

Zioła i preparaty ziołowe - Brahmi Bacopa

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya - Brahmi Bacopa. Inne stosowane nazwy : Bacopa monnieri [Linne] Wettstein [Lysimachia monnieri L. Cent., Gratiola monnieri L.] - bakopa drobnolis...

Zioła i Preparaty ziołowe - Ashwagandha

Zioła i Preparaty ziołowe - Ashwagandha

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya - Ashwagandha. Zioło Ashwagandha jest ziołem o szerokim antystresowym działaniu, które pozwala na lepsze funkcjonowanie organizmu w warunkach cod...

Zioła i Preparaty ziołowe StressCare-Geriforte

Zioła i Preparaty ziołowe StressCare-Geriforte

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya - StressCare Geriforte. Wiele czynników zdrowotnych jest obecnie rozumianych, jako zależnych od stopnia oddziaływania stresu i jako zwieńczenie k...

«
»
niedziela, 26 grudzień 2010 03:04

Wytwarzanie ziołowych preparatów, a farmaceutyka

Oceń ten artykuł
(1 głos)

Preparaty ziołowe, preparaty roślinne pochodzenia naturalnego, które są wytwarzane przez firmy farmaceutyczne, zielarskie lub też przygotowywane w dobrych sklepach zielarskich otrzymuje się z roślin świeżych bądź suchych. Preparaty ziołowe z roślin świeżych to zazwyczaj soki i alkoholatury.

Z roślin suchych to właśnie zioła, napary, maceraty, nalewki, odwary oraz wyciągi. W sklepach zielarskich jak i w naszym katalogu są dostępne w postaci ziół do zaparzania, kropli np. do oczu, syropów, tabletek i innych postaci tzw. galenowych.* (* od nazwiska lekarza rzymskiego pochodzenia greckiego - Galena, który własnoręcznie przygotowywał lekarstwa.)

Proces otrzymywania preparatów z roślin świeżych

Soki ziołowe - zazwyczaj otrzymuje się przez wyciśnięcie w specjalnym urządzeniu -soku komórkowego z różnych części świeżej rośliny. Mogą to być np. części zielone, nadziemne, same owoce jak i części podziemne – korzenie, kłącza, cebule roślin. Proces technologiczny jest banalnie prosty. Jest to mycie roślin lub ich części – wodą, następnie rozdrabnianie i wyciskanie soku.

Soki zawierają związki rozpuszczalne w wodzie, które występują właśnie w świeżych roślinach. Następnie soki przechodzą proces klarowania po którym można je zagęszczać, przerabiać na syropy lub tzw. metodą suszenia rozpyłowego na proszki. Czasem roślinę poddaje się wstępnie działaniu par alkoholu etylowego (Tzw. stabilizacji) a następnie maceracji rozpuszczalnikiem wodnoetanolowym. Ten sposób otrzymywania nazywamy jako soki stabilizowane.

Alkoholatury - Jest to proces wytrawiania (maceratę w temperaturze pokojowej) świeżych, rozdrobnionych części roślinnych alkoholem etylowym o stężeniu 80-95%. Obecnie alkoholatury przygotowuje się raczej z surowców wcześniej stabilizowanych parami alkoholu etylowego. Tak przygotowane alkoholatury są nazywane inaczej intraktami.

Proces otrzymywania preparatów z roślin suchych

Zioła, ziółka - składają się przeważnie z jednego lub kilku surowców roślinnych - mieszanki ziołowe, które są odpowiednio wysuszone i rozdrobnione. W większości przeznaczone do domowych warunków, w których są one przyrządzane. Mają one postać wyciągów wodnych, głównie do stosowania wewnętrznego np. na trawienie i różne choroby cywilizacyjne. Zioła są stosowane do kąpieli, płukanek a także okładów. Zioła te są przeważnie w postaci sypkiej dostępne w zielarniach luzem lub w formie znanych torebek fix do zaparzania. Zioła oczywiście występują także w postaci , tabletek oraz kapsułek.

Maceraty, napary i odwary ziołowe są wyciągami wodnymi o krótkiej trwałości, dlatego należy je spożywać zaraz po przyrządzeniu i nie należy ich przechowywać dłużej niż jeden dzień. Ta postać ziół najczęściej jest sporządza w warunkach domowych . Generalnie - w zależności od rodzaju zastosowanego surowca i wrażliwości jego związków czynnych na temperaturę możemy sporządzać maceraty, napary lub odwary.

W przypadku ziół sypkich, pozostałość po przesączeniu dobrze jest przepłukać niewielką ilością wody.

Maceraty to wyciągi wodne przygotowywane bez ogrzewania. Sporządza się je z surowców śluzowych. Przykładem może być korzeń prawoślazu (rozdrobnionego) i nasion lnu (w całości, ponieważ śluz znajduje się w zewnętrznej warstwie powłoki nasiennej). Przygotowanie odbywa się w stosunku 1 do 20 . Czyli 1 część ziół i dwadzieścia części wody.

Napary i odwary - Wyciągi wodne przygotowane w podwyższonej temperaturze.

Odwary sporządza się z surowców roślinnych, których składniki nie są wrażliwe na wysoką temperaturę a także z surowców twardych.

Nalewki ziołowe natomiast otrzymuje się w procesie wytrawiania suchych surowców roślinnych alkoholem etylowym lub jego mieszaniną z wodą. Sporządzanie odbywa się z jednego lub kilku różnych surowców. Surowce te muszą być dobrze rozdrobnione. Z silnie działających surowców można przygotować nalewki w proporcji 1:10, z pozostałych słabiej działających 1:5. Nalewki należy przechowywać w szczelnych, ciemnych naczyniach w temperaturze pokojowej.

Wyciągi otrzymujemy w wyniku wytrawiania suchego, rozdrobnionego surowca roślinnego ściśle określonym rozpuszczalnikiem. Rozpuszczalnikami używanymi do tego procesu są : alkohol etylowy, woda lub ich mieszanka.

Surowce roślinne zawierają czasem substancje lipofilne - czyli rozpuszczalne w tłuszczach. W tym przypadku używa się oleju roślinnego jako rozpuszczalnika. W procesach technologicznych używane są również inne rozpuszczalniki typu organicznego. Surowiec wytrawia się do zupełnego wyczerpania składników leczniczych, a następnie jest zagęszczamy lub suszony -płyn wyciągowy.

Generalnie wyciągi możemy podzielić na płynne, gęste i suche. Wyciągi płynne różnią się od nalewek stężeniem związków czynnych czyli z jednej części surowca roślinnego uzyskujemy jedną część wyciągu.

Wyciągi gęste natomiast zawierają około 30-35 % wody. Ostatni rodzaj czyli wyciągi suche mają postać proszku. To właśnie z wyciągów suchych przygotowuje się granulaty, tabletki i kapsułki pochodzenia roślinnego.

Olejki eteryczne - wody aromatyczne. Olejki eteryczne otrzymujemy poprzez poddawanie aromatycznego surowca roślinnego procesowi destylacji z parą wodną. Z takiego destylatu wyodrębniany jest olejek. Pozostałą fazą wodną jest roztwór olejku w wodzie, określany również jako woda aromatyczna. Wodę aromatyczną można też otrzymać, rozpuszczając olejek eteryczny w wodzie. Inny sposób otrzymywania olejków to ekstrakcja lub wytłaczanie.

Oleje roślinne – Zazwyczaj pozyskuje się je z nasion lub zarodków roślin oleistych przez wyciskanie w prasie hydraulicznej na zimno lub w podwyższonej temperaturze. Obecnie rzadko stosowaną metodą jest wygotowywanie surowca z wodą lub ekstrakcję rozpuszczalnikiem.

Syropy pozyskuje się z soków owocowych lub wyciągów roślinnych. Syrop jest płynną postacią leku stosowaną doustnie o dużej zawartości sacharozy, innego cukru lub alkoholu wielowodorotlenowego  np. sorbitolu. Zamiast cukru dodawany jest czasem miód. Otrzymany w ten sposób syrop nazywamy miodowo-ziołowym.

Maści i kremy to wyciągi z roślin leczniczych, olejki eteryczne lub tzw. dziegcie z różnych gatunków drzew: brzozy, sosny. Maści jak i kremy z zawartymi składnikami roślinnymi przeznaczone są do stosowania zewnętrznego . W zależności od rodzaju kremu czy maści a także składników w nich zawartych mogą mieć przeróżne właściwości lecznicze. Mogą to być właściwości rozgrzewające, ściągające, przeciwgrzybiczne lub zmiękczające.

Skomentuj

Bardzo prosimy o dodawanie komentarzy z głową. Zanim dodasz pomyśl. Wszystkie komentarze z tzw. automatu oraz będące reklamami będą kasowane.

Polecane strony

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Zobacz czym są pliki cookies i jaka jest stosowana nasza polityka w odniesieniu do nich. Zastosowanie cookies w Polsce i UE.

Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies. Pliki cookies tzw. ciasteczka stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator serwisu ABC Zdrowia z siedzibą w Nowym Sączu.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu: dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb; tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości; utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła.

W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: sesyjne (session cookies) oraz stałe (persistent cookies). Cookies sesyjne są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). Stałe pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies: niezbędne pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu; wydajnościowe pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;funkcjonalne pliki cookies, umożliwiające zapamiętanie wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.; reklamowe pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.

Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest w sekcji Pomoc w menu przeglądarki internetowej. Więcej na temat ...

O serwisie

Oficjalny Bloq

Polecamy

Ostropest plamisty, zioła na wątrobę i woreczek żółciowy.

Ostropest plamisty, zioła na wątrobę i woreczek żółciowy.

Ostropest witalny - zioła na Wątrobę, zioła na wor...

Błonnik witalny + zielona herbata na odchudzanie, nadwagę i cholesterol

Błonnik witalny + zielona herbata na odchudzanie, nadwagę i cholesterol

Błonnik Witalny i zielona herbata - opis i zastoso...

«
»