Vinaora Nivo Slider

Dzisiaj polecamy

Zioła i preparaty ziołowe - Gotu Kola

Zioła i preparaty ziołowe - Gotu Kola

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya Gotu Kola. Znana w Chinach jako cudowna roślina długowieczności. W Indiach jest uważana za jedną z najbardziej odmładzających roślin. Wygładza sk...

Zioła i preparaty ziołowe - Brahmi Bacopa

Zioła i preparaty ziołowe - Brahmi Bacopa

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya - Brahmi Bacopa. Inne stosowane nazwy : Bacopa monnieri [Linne] Wettstein [Lysimachia monnieri L. Cent., Gratiola monnieri L.] - bakopa drobnolis...

Zioła i Preparaty ziołowe - Ashwagandha

Zioła i Preparaty ziołowe - Ashwagandha

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya - Ashwagandha. Zioło Ashwagandha jest ziołem o szerokim antystresowym działaniu, które pozwala na lepsze funkcjonowanie organizmu w warunkach cod...

Zioła i Preparaty ziołowe StressCare-Geriforte

Zioła i Preparaty ziołowe StressCare-Geriforte

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya - StressCare Geriforte. Wiele czynników zdrowotnych jest obecnie rozumianych, jako zależnych od stopnia oddziaływania stresu i jako zwieńczenie k...

«
»
środa, 03 marzec 2010 15:23

Zioła, surowce i przyrządzanie

Oceń ten artykuł
(1 głos)

Nabywając zioła w aptece czy gotowe mieszanki ziołowe w internecie, nie powinniśmy mieć  większych problemów z ich przyrządzeniem, ponieważ na opakowaniach znajdują się szczegółowe opisy, które mówią nam o sposobach i zasadach ich przyrządzania.

Jeżeli sami zbieramy zioła la własnych celów lub chcemy stosować własne przepisy, możemy korzystać z poniższych przepisów lub wzorować się na profesjonalnych podręcznikach oraz zielnikach.

Mało kto wie, z jakich części roślin pozyskuje się zioła czy substancje lecznicze. Do celów leczniczych przeważnie używane są wysuszone organy, roślin lub części organów. Istotne jest również rozmieszczenie substancji leczniczej w roślinie. Może się zdarzyć, że substancja lecznicza występuje w liściach, korzeniach lub tylko w kłączach. Poniżej zamieszczamy wykaz tych części które są najczęściej stosowane w ziołolecznictwie , z których są pozyskiwane substancje lecznicze oraz skrócone opisy.

Surowce roślinne wykorzystywane w ziołolecznictwie

  • Bulwa
  • Cebula
  • Drewno
  • Kłącze
  • Kora
  • Korzeń
  • Koszyczek
  • Kwiat
  • Kwiatostan
  • Liść
  • Nasienie
  • Owocnia
  • Owoc
  • Pączek
  • Szyszka
  • Zarodek
  • Znamię

Zbiór roślin leczniczych powinno się przeprowadzać na terenach, które są wolne od skażeń. Zbiory roślin mogą odbywać się na terenach tzw. dziko rosnących lub plantacjach uprawnych. Rozwój cywilizacji, melioracja łąk, pól i lasów, emisje przemysłowe oraz nieracjonalny zbiór ziół może doprowadzić do zaniku wielu gatunków roślin w tym także tych leczniczych, które są ważne dla naszego zdrowia . Apelujemy jednymi słowy o ochronę środowiska naturalnego.

Przyrządzanie i postacie ziółek

Maceracje ziołowe:

Maceracje ziołowe

Postać wyciągu wodnego przygotowana  np. z korzenia prawoślazu oraz nasion lnu. Surowiec zalewa się wodą o temperaturze pokojowej –Jedna  część surowca. 20 części wody-   pozostawia się na 30 minut, często mieszając a następnie cedzi przez sitko.

Odwary ziołowe:

Odwary ziołowe

Są to wyciągi wodne z surowców roślinnych najczęściej z:  korzeni, kwiatów, owoców, nasion, kor drzew. Przed przyrządzeniem odwaru należy surowiec rozdrobnić a następnie zalać woda o temperaturze pokojowej -  Jedna część surowca, 10 części wody - oraz ogrzewać przez  pół godziny nie dopuszczając do wrzenia, często mieszając. Cedzimy  przez gazę z lub drobne sitko. Pozostałości można przemyć wrzącą wodą i uzupełnić do potrzebnej objętości.

Napary ziołowe:

Napary ziołowe

Również wyciągi wodne świeżo przyrządzone z rozdrobnionych, wysuszonych liści i kwiatów, rzadziej korzeni. Przygotowuje się tak samo  jak herbatę. Zioła zalewa się wrzącą woda i pozostawia pod przykryciem na 15 do 30 minut , mieszając a na koniec cedząc.

Napary są nietrwałe dlatego nie należy przyrządzać w tej postaci ziół na zapas.

Syropy ziołowe:

Syropy ziołowe

Roztwory charakteryzują się dużą zawartością cukru, przeznaczone  do stosowania doustnego. Przyrządzenie polega na rozpuszczeniu na zimno lub gorąco cukru w wodzie,  sokach owocowych lub wyciągach roślinnych. Syropy ziołowe przyrządzane na ciepło to najczęściej soki owocowe, w których rozpuszcza się cukier, przez chwilę roztwór gotuje – nie za długo-  a po ostudzeniu wyparowaną wodę uzupełnia wodą przegotowana. Przyrządzanie syropów ziołowych na zimno polega na uprzednim otrzymaniu z surowca roślinnego maceratu, w którym następnie na gorąco rozpuszcza się cukier, a otrzymany roztwór sączy przez lniane płótno. Syropy należy przyrządzać  w małych ilościach, ponieważ łatwo ulegają zepsuciu. Przechowuje w chłodnych miejscach oraz w szczelnie zamkniętych naczyniach.

Soki ziołowe:

Soki ziołowe

Surowiec roślinny musi być dokładnie umyty.  Należy zmiażdżyć dokładnie i starannie ziółko lub   wycisnąć i pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka dni, po czym klarowny sok zlać ponad linię osadu a pozostałość przesączyć.  Soki polecane są w m.in. w rekonwalescencji, kuracjach wiosennych, oraz jako środki poprawiające smak i zapach wielu leków płynnych.

Jeżeli nie mamy dostępu do ziół z czystych i sprawdzonych terenów, jak i potrzebujemy zioła , które nie występują w Polsce lub poszczególnych rejonach naszego kraju zachęcamy do zakupów w Internecie.

Skomentuj

Bardzo prosimy o dodawanie komentarzy z głową. Zanim dodasz pomyśl. Wszystkie komentarze z tzw. automatu oraz będące reklamami będą kasowane.

Polecane strony

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Zobacz czym są pliki cookies i jaka jest stosowana nasza polityka w odniesieniu do nich. Zastosowanie cookies w Polsce i UE.

Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies. Pliki cookies tzw. ciasteczka stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator serwisu ABC Zdrowia z siedzibą w Nowym Sączu.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu: dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb; tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości; utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła.

W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: sesyjne (session cookies) oraz stałe (persistent cookies). Cookies sesyjne są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). Stałe pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies: niezbędne pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu; wydajnościowe pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;funkcjonalne pliki cookies, umożliwiające zapamiętanie wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.; reklamowe pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.

Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest w sekcji Pomoc w menu przeglądarki internetowej. Więcej na temat ...

O serwisie

Oficjalny Bloq

Polecamy

Ostropest plamisty, zioła na wątrobę i woreczek żółciowy.

Ostropest plamisty, zioła na wątrobę i woreczek żółciowy.

Ostropest witalny - zioła na Wątrobę, zioła na wor...

Błonnik witalny + zielona herbata na odchudzanie, nadwagę i cholesterol

Błonnik witalny + zielona herbata na odchudzanie, nadwagę i cholesterol

Błonnik Witalny i zielona herbata - opis i zastoso...

«
»