Vinaora Nivo Slider

Dzisiaj polecamy

Zioła i preparaty ziołowe - Gotu Kola

Zioła i preparaty ziołowe - Gotu Kola

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya Gotu Kola. Znana w Chinach jako cudowna roślina długowieczności. W Indiach jest uważana za jedną z najbardziej odmładzających roślin. Wygładza sk...

Zioła i preparaty ziołowe - Brahmi Bacopa

Zioła i preparaty ziołowe - Brahmi Bacopa

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya - Brahmi Bacopa. Inne stosowane nazwy : Bacopa monnieri [Linne] Wettstein [Lysimachia monnieri L. Cent., Gratiola monnieri L.] - bakopa drobnolis...

Zioła i Preparaty ziołowe - Ashwagandha

Zioła i Preparaty ziołowe - Ashwagandha

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya - Ashwagandha. Zioło Ashwagandha jest ziołem o szerokim antystresowym działaniu, które pozwala na lepsze funkcjonowanie organizmu w warunkach cod...

Zioła i Preparaty ziołowe StressCare-Geriforte

Zioła i Preparaty ziołowe StressCare-Geriforte

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya - StressCare Geriforte. Wiele czynników zdrowotnych jest obecnie rozumianych, jako zależnych od stopnia oddziaływania stresu i jako zwieńczenie k...

«
»
środa, 03 marzec 2010 15:44

Cynamonowiec cejlonski

Oceń ten artykuł
(1 głos)

Cynamonowiec cejloński - Cinnamomum verum, Cinnamomum zeylandicum. Jest gatunkiem drzewa należącym do rodziny wawrzynowatych. Roślina ta jest pięknym drzewem wiecznie zielonym, ozdobnym z korą złoto czerwonawą.

To właśnie z kory Cynamonowca uzyskuje się przyprawy, które mają wszelakie zastosowanie w medycynie jak również ziołolecznictwie. Drzewko jest często sadzone w celach ozdobnych. Drzewo rozmnaża się przez nasiona.

Opis:

Cynamonowiec cejloński to roślina osiągająca 10 do 12 m wysokości w stanie naturalnym. Rośnie samoistnie. W przypadku uprawy tego drzewa egzemplarze nie przekraczają trzech metrów ze względu na ciągłe przycinanie trzyletnich pędów, z których uzyskuje się przyprawy. Kora jest gładka, złotawa i żółto czerwonawa. Liście są błyszczące z lekkim połyskiem koloru zielonkawego, wyraźnie unerwione. Kwiaty małe i niepozorne, zebrane w luźne, wiechowate kwiatostany w kolorze biało żółtawym. Owocem cynamonowca jest niebieskawa, aromatyczna, jednonasienna jagoda. Jest to drzewo, które wymaga dużej wilgotności powietrza oraz dość ciężkich, zasobnych gleb gliniastych.

Cynamonowiec cejloński jest rośliną przyprawową. Przyprawą jest kora, którą pozyskuje się z pędów ciętych dwa razy w sezonie (maj i październik). Korę ze ściętych gałązek poddaje się krótkiej fermentacji i oczyszcza z korowiny zewnętrznej oraz wewnętrznych resztek łyka. Powstałe paski kory są następnie suszone na słońcu. W czasie tego procesu przybierają charakterystyczną żółtobrązową barwę i zwijają się z obu stron paska kory (cechą charakterystyczną dla tego gatunku jest tworzące się złączone dwie rurki, nazywane w handlu laskami.

Historia drzewa sięga do czasów w starożytnego Egiptu, gdzie stosowano go do balsamowania zwłok i aromatyzowania napojów. W Rzymie za czasów Nerona, maść z cynamonowca była bardzo poszukiwanym towarem.

Do Europy Cynamonowiec cejloński przybył wraz z odkryciem na nowo Cejlonu przez wyprawy portugalskie a następnie rozpropagowany przez Holendrów, którzy już hodowali tę roślinę.

Zastosowanie w medycynie:

W medycynie naturalnej stosowana jest kora cynamonowca oraz olejek cynamonowy. Kora, która oprócz olejku zawiera garbniki, cukry oraz związki śluzowe. Wyciągi z kory są stosowane w dolegliwościach trawiennych, przy braku łaknienia, uczuciu pełności, wzdęciach i stanach skurczowych żołądka. Składniki lecznicze zawarte w Cynamonowcu wchodzą w skład preparatów ziołowych poprawiających trawienie oraz preparatów o działaniu
przeciwbakteryjnym. Składniki tego zioła poprawiają smak i zapach wielu preparatów farmaceutycznych.

Składniki zawarte w Cynamonowcu wywierają wpływ na poziom glukozy we krwi oraz zawartość cholesterolu i trójglicerydów. Badania naukowe wykazały znaczne obniżenie średniego poziomu glukozy oraz poziomu trójglicerynów ,cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego, przy braku istotnej zmiany cholesterolu HDL.

W lecznictwie olejek cynamonowy stosowany jest również wewnętrznie przy braku łaknienia, w lekkich stanach skurczowych żołądka i jelit, we wzdęciach i biegunkach. Antyseptyczne właściwości olejku zapobiegają zatruciom pokarmowym i niestrawności, co uzasadnia szerokie używanie kory cynamonowca cejlońskiego jako przyprawy, zwłaszcza w krajach tropikalnych. Wykorzystywany jest również w medycynie naturalnej przy terapii wszelkiego rodzaju przeziębień, gryp, infekcji wirusowych, niektórych infekcji skóry.

Stosuje się go w mieszankach przeciwreumatycznych, daje dobre efekty w zwalczaniu pasożytów skóry (wszy, świerzbu) i przewodu pokarmowego. W mieszankach aromatycznych olejek cynamonowy można stosować zarówno do masażu, kąpieli, kompresów, jak i do inhalacji.

 

Zioła te są składnikiem preparatów : Rumalaya gel, Rumalaya Forte, Chyavanaprasha.

Skomentuj

Bardzo prosimy o dodawanie komentarzy z głową. Zanim dodasz pomyśl. Wszystkie komentarze z tzw. automatu oraz będące reklamami będą kasowane.

Polecane strony

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Zobacz czym są pliki cookies i jaka jest stosowana nasza polityka w odniesieniu do nich. Zastosowanie cookies w Polsce i UE.

Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies. Pliki cookies tzw. ciasteczka stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator serwisu ABC Zdrowia z siedzibą w Nowym Sączu.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu: dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb; tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości; utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła.

W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: sesyjne (session cookies) oraz stałe (persistent cookies). Cookies sesyjne są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). Stałe pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies: niezbędne pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu; wydajnościowe pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;funkcjonalne pliki cookies, umożliwiające zapamiętanie wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.; reklamowe pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.

Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest w sekcji Pomoc w menu przeglądarki internetowej. Więcej na temat ...

O serwisie

Oficjalny Bloq

Polecamy

Ostropest plamisty, zioła na wątrobę i woreczek żółciowy.

Ostropest plamisty, zioła na wątrobę i woreczek żółciowy.

Ostropest witalny - zioła na Wątrobę, zioła na wor...

Błonnik witalny + zielona herbata na odchudzanie, nadwagę i cholesterol

Błonnik witalny + zielona herbata na odchudzanie, nadwagę i cholesterol

Błonnik Witalny i zielona herbata - opis i zastoso...

«
»