Pożądany skład quinoa
Jako roślina quinoa posiada zrównoważoną mieszankę składników odżywczych do których można zaliczyć między innymi:
- Białko w quinoa wstępuje w znacznej ilości bo około 14% co ciekawe jest to białko wysoko przyswajalne i bardzo pożywne. Składa się w odpowiednich proporcjach z dziewięciu niezbędnych aminokwasów.
- Węglowodany których w komosie ryżowej jest niecałe 60%,
- Błonnik w komosie występuje w ponad dwukrotnej ilości w przeciwieństwie do pszenicy czy też jęczmienia,
- Niska zawartość tłuszczy jedynie 6% co sprawia, że potrawy z quinoa nie są kaloryczne.
Co warto zaznaczyć w komosie ryżowej występuje fosfor, magnez, żelazo, cynk, potas oraz wapń. Jest również źródłem witaminy B1, B2, B6, B9 oraz witamin z grupy E. Dobrą informacją dla osób chorych na celiakie jest fakt iż quinoa pozbawiona jest glutenu.
Zdrowotne właściwości komosy ryżowej
Bogaty skład quinoa sprawia, że roślina ma bardzo duże właściwości zdrowotne są to między innymi:
- Dzięki zawartym przeciwutleniaczom zawartym w komosie ryżowej można ograniczyć w znacznym stopniu ryzyko wystąpienia raka,
- Wprowadzenie quinoa do codziennej diety umożliwia skuteczną walkę z cukrzycą typu II. Z tego względu szczególnie wskazane jest jej spożywanie przez osoby już chore.
- Wykazuje również znaczne właściwości przeciwzapalne oraz przeciwdziała otyłości poprzez obniżanie złego cholesterolu a utrzymywanie tego dobrego,
- Quinoa jest także doskonałym pokarmem dla osób o obniżonej tolerancji na gluten lub też jak już wspomniano dla osób chorych na celiakie,
- Poprzez zwiększoną zawartość błonnika komosa ryżowa wpływa na regulację procesów trawiennych a także utrzymuje prawidłowy stan jelit.
Warto także wspomnieć, iż komosa ryżowa doskonale smakuje sama bez dodatków. Można ją podawać jako zamiennik ryżu lub kaszy a mąka z komosy jest bezglutenowym surowcem do wyrobu wielu produktów spożywczych.
Jak przygotować komosę do spożycia
Na samym początku należy zakupić wysokiej jakości quinoe od znanej marki jak na przykład Melvit. Następnie produkt należy dokładnie opłukać. Quinoa pokryta jest gorzką substancją, którą trzeba zmyć. Aby ją prawidłowo przyrządzić należy wymieszać 1 szklankę quinoa z dwiema szklankami wody a następnie gotować przez 15 minut. Nie wolno jej rozgotować bo będzie niesmaczna. Po całym procesie odcedzamy ją i osuszamy z wody. Tak przygotowaną komosę ryżową można podawać z innymi dodatkami lub spożywać samą.