Spirulina, czyli zielono-niebieska alga
Algi morskie podbijają branżę kulinarną w Azji i Ameryce Południowej. Europa jest wciąż słabiej otwarta na nowości, chociaż wyraźnie poprawiło się nasze zaufanie do prozdrowotnych roślin. Spirulina jest algą o charakterystycznym zielono-niebieskim kolorze. Hodowana jest przede wszystkim w Chinach, Tajwanie, Japonii, Meksyku, w rejonach Czasu i na Hawajach.
To kuzynka algi Chlorella, o której usłyszeć można było znacznie wcześniej. Obie rośliny nazywane są superfoodem. Spirulina cechuje się bardzo wszechstronnym działaniem, wspiera utrzymanie prawidłowej diety poprzez dostarczanie organizmowi potrzebnych wartości odżywczych. Jest ceniona szczególnie za dużą ilość białka – w spirulinie znajdziemy aż 4 razy więcej białka niż w takiej samej ilości mięsa! Jest źródłem aminokwasów egzogennych, których ludzkich organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Dostarcza ponadto beta karotenu, witamin z grupy B – witaminę B2 znajdziemy w niej w ilościach 5 – 20 razy większej niż w innym pożywieniu.
Spirulina zalecana jest cukrzykom, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi, wspomaga kontrolę wagi i sprzyja pozbyciu się nadmiernych kilogramów. Wykazuje działanie antywirusowe i antyalergiczne, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.
Bio Spirulina, a po prostu spirulina
Co właściwie oznacza, że produkt jest bio? Jest to dowód na to, że pochodzi on z ekologicznych upraw lub hodowli. Bio spirulina jest więc rośliną, w formie sproszkowanej znajdziemy ją w tabletkach, uprawianą z uwzględnieniem zrównoważonego rozwoju pod względem ekonomicznym, ekologicznym i społecznym. Aby utwierdzić się w przekonaniu, że ten produkt, który wybraliśmy, to bio spirulina, należy zapoznać się z informacjami na ulotce w bądź opisie. Powinna posiadać odpowiednie certyfikaty i patenty.