W internecie znaleźć można wiele ciekawych informacji na temat ćwiczeń, które zalecane są osobom dopiero rozpoczynającym swoją przygodę ze sportem, a także regularnie ćwiczącym. Bez problemu można znaleźć także ćwiczenia na poszczególne partie ciała i tym samym popracować wyłącznie nad częściami, które nie prezentują się według nas atrakcyjnie. Dopełnieniem tych działań jest oczywiście zdrowa żywność, której popularność w ostatnich latach niesamowicie wzrosła. Nie zapominajmy również o dietach, które także mają swoich zwolenników. W tym przypadku warto jest pamiętać o tym, aby była ona dopasowana wyłącznie do nas. W tym celu warto jest udać się do dietetyka, który ustali indywidulane menu.
Jednak nie zawsze przejście na dietę związane jest ochotą zrzucenia zbędnych kilogramów. Czasami na dietę skazane są osoby, których organizm źle reaguje na jakiś składnik spożywczy. Dość powszechna, szczególnie u dzieci, jest alergia na nabiał albo inną popularną dolegliwością jest alergia na gluten. W tym artykule bliżej przyjrzymy się diecie, o której w ostatnim czasie zrobiło się głośno – mowa oczywiście o diecie bezglutenowej.
Dieta bezglutenowa – jakich produktów nie powinno zabraknąć w naszym menu
Jak sama nazwa wskazuje dieta bezglutenowa jest wolna od produktów zawierających gluten. W tym przypadku bezpieczne są produkty z mąki kukurydzianej, gryczanej, sojowej, ryżowej, ponieważ rośliny wykorzystywane do ich produkcji nie zawierają glutenu. Na naszym talerzu może się również pojawić soczewica, orzechy, sezam, siemię lniane czy ziarna słonecznika.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami produkt spełniający warunki dla żywności bezglutenowej powinien być opisany jako (produkt) bezglutenowy. Jednak znakowanie żywności nie zawsze odbywa się według tych wytycznych, bowiem na opakowaniach spotyka się różne metody, takie jak: produkt wolny od glutenu, bez glutenu czy na produktach zagranicznych gluten free. Przed zakupem warto jest dokładnie zapoznać się z informacjami na etykiecie.