W dzisiejszych czasach istnieje tak wiele rodzajów diet, że nietrudno jest znaleźć coś dla siebie. W ostatnich latach wzrosła świadomość odnośnie do potencjalnie szkodliwych składników, które warto wykluczyć z diety, aby nasze zdrowie zyskało. Mowa tu o laktozie, glutenie i innych składnikach, które mogą powodować alergię, a u niektórych osób nawet poważniejsze, przewlekłe schorzenia. Warto dowiedzieć się, dlaczego to mąka orkiszowa, a nie pszenna jest tą lepszą i dlaczego kasza jaglana na śniadanie to taki dobry pomysł.
Mity na temat glutenu
Wiele osób dzisiejszych czasów wykluczyło z diety gluten, bo stało się to modne. Niestety nie każdy zdaje sobie sprawę z konsekwencji takiego działania, dlatego też wiele osób naraża swoje zdrowie, bezpodstawnie eliminując ze swojej diety składniki, które są mu do życia po prostu potrzebne. Zdecydowana większość ludzi uważa, że gluten powinno się usunąć ze wszystkiego, ponieważ prowadzi on do powstawania niebezpiecznych dla życia alergii. Oczywiście jest w tym ziarenko prawdy, jednakże na tak kategorycznie złe efekty może być narażona jedynie osoba chorująca na Celiakię. Celiakia to schorzenie, które go nie da się tak po prostu nabyć, ponieważ ma podłoże genetyczne. Oznacza ograniczenie kosmków włosowych w jelicie cienkim, które są odpowiedzialne za zwiększenie powierzchni wchłaniania pokarmu. Jeśli więc chorujemy na Celiakię, to nasz organizm przestaje prawidłowo wchłaniać składniki odżywcze. Gluten w takim przypadku działa toksycznie, jeszcze bardziej zakłócając całą proces przyjmowania pokarmów – oczywiste jest, że w takim przypadku jest niebezpieczny i jedynym wyjściem i leczeniem jest pozbycie się go z diety.
Jeżeli chorując, zastąpimy w naszej diecie produkty glutenowy z tymi bezglutenowymi, to szybko przekonamy się, co to znaczy czuć się swobodnie i po prostu dobrze. Sklep BioBabalscy oferuje wiele produktów, które są w stanie sprostać tym wymaganiom, dzięki czemu ludzie nie muszą wcale długo szukać.
Mąka orkiszowa a pszenna
Mąka pszenna jest w wypiekach jak najbardziej atrakcyjna, jednakże to ona zawiera najwięcej składników, które mogą powodować pogłębianie się występujących u nas schorzeń. Przykładem może być cukrzyca. Wysoki indeks glikemiczny mąki pszennej sprawia, że spożycie białego pieczywa rodzi problem w postaci niepotrzebnego wzrostu poziomu cukru. Ten problem nie wystąpi w przypadku stosowania w diecie zamiennika. Mąka orkiszowa to jednak produkt glutenowy, który dla osób cierpiących na Celiakię powinien być zabroniony. Jest to gluten zdecydowanie lepszej jakości, niż w mące pszennej, nie znaczy to jednak, że nie wywoła w chorym organizmie równie niekorzystnych reakcji, co zwykły.
Orkisz to odmiana pszenicy, która jest po prostu lepsza jakościowo, bardziej pożywna i energetyczna – posiada też zdecydowanie więcej białka i tłuszczów oraz przyjemny, charakterystyczny smak. Sklep BioBabalscy ma w swojej ofercie różne mąki i w tym oczywiście orkiszową. Warto odrobinę poczytać i zainwestować w swoje zdrowie, bo mamy je tylko jedno.