Odchudzasz się? Ćwiczysz? Pracujesz?
Zgoda, orzechy laskowe łuskane są kaloryczne, ale też zawierają wiele zdrowych kwasów tłuszczowych, których zwykle w czasie diet redukcyjnych organizmowi brakuje. Warto więc przy układaniu jadłospisu pamiętać o tym, żeby od czasu do czasu dołożyć trochę orzechów. Raz, że dodają one smaku, a dwa, że naprawdę mogą zapobiec pewnym niedoborom typowym dla diet redukcyjnych.
Orzechy są też genialnym źródłem energii dla sportowców, szczególnie uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe: kolarstwo górskie, szosowe, biegi, chód sportowy czy choćby nordic walking na dłuższej trasie albo trekking górski. Spora dawka łatwej do, nomen omen, wyłuskania energii i wysoka zawartość mikroelementów to rozwiązanie wielu problemów związanych z żywieniem sportowców.
Te same mikroelementy mogą też korzystnie wpływać na wydolność psychiczną i zdolność skupienia się. Warto więc dorzucić od czasu do czasu garść orzechów do przekąsek zabieranych do pracy. Tu oczywiście trzeba będzie policzyć kalorie, ale na pewno nie warto rezygnować z orzechów tylko dlatego, że ktoś tak napisał w internecie.
Dbasz o zdrowie? Jedz orzechy
Orzechy laskowe są zalecane w umiarkowanych ilościach przy chorobach układu pokarmowego, krwionośnego, a nawet przy wysokim poziomie cholesterolu. Owszem, nadal trzeba pamiętać, że same są dość tłuste, ale to tłuszcze generalnie korzystne dla zdrowia, pomagające regulować poziom tych, które są potencjalnie szkodliwe.
Istnieją badania, które sugerują, że jedzenie orzechów może chronić przed niektórymi chorobami układu nerwowego i nawet jeśli od technicznej strony nie są to najlepsze prace naukowe, to można śmiało stwierdzić, że orzechy na pewno nie szkodzą. A ponieważ orzechy laskowe sklep zawsze ma w ofercie, to warto zaopatrzyć się w ich większe opakowanie i od czasu do czasu przegryźć ich kilka sztuk lub dodać do ulubionego dania.
Orzech laskowy dobry w każdym wieku
Orzechy laskowe w diecie dzieci są wskazane, ponieważ zapewniają podaż deficytowych mikroelementów i pierwiastków śladowych. Później zapotrzebowanie na te substancja spada, ale za to u młodzieży i dorosłych bardzo cenne stają się kwasy tłuszczowe. U osób starszych często najważniejszym efektem jedzenia orzechów jest uregulowanie pracy układu pokarmowego, choć oczywiście i mikroelementy, i kwasy tłuszczowe nadal są ważne.
W każdym wieku znajdzie się dobry powód, żeby przegryźć parę orzechów. Trzeba tylko pamiętać, żeby kupić te, których jakość jest gwarantowana przez producenta: najlepsze, naturalnie dojrzałe i pełne smaku.