Ma skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Stymuluje odpływ żółci oraz wzmacnia perystaltykę jelit. Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne jakie posiada preparat ziołowy Triphala są pomocne również w zwalczaniu zapaleń oczu. Preparat pomaga w leczeniu wrzodów skóry wywołanych prze bakterię Pyoderma gangrenosum i w leczeniu tłuszczaków. Wykazane zostały także in vitro jej właściwości antyoksydacyjne.
Triphla jest skuteczna w przeciwdziałaniu hemolizie czerwonych krwinek powodowanej aktywnością utleniaczy. W mitochondriach wątroby hamuje aktywność peroksydazy lipidowej aktywowanej przez kompleks Fe3+/ADP/Ascorbat.
Korzyści ze stosowania Triphala Himalaya:
Triphala znosi zaparcia, oczyszcza i tonizuje przewód pokarmowy. Odtruwa organizm i polepsza trawienie i wchłanianie substancji odżywczych. Obniża podwyższone ciśnienie tętnicze krwi i poprawia jej krążenie. Jest pomocna w chorobach wątroby. Ma działanie korygujące w Diverticulosis (zachyłkowatość jelita grubego) Bardzo skuteczna w zespole wrażliwego jelita i wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Skuteczne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe. Stymuluje odpływ żółci i wzmacnia perystaltykę jelit.
Osoba zażywająca regularnie Triphala odczuwa przypływ sił witalnych, oczyszczenie i ustabilizowanie organizmu.
Preparat ziołowy Triphala skład:
Preparat ziołowy Triphala jest mieszanką trzech owoców: Behada (Bibhitaki), Harada ( Haritaki ) i Aml ( Amalaki ). Składnikami Triphala są sproszkowane owoce w całości oraz ekstrakty z tych owoców.
Amalaki (Amla, Indian Gooseberry, Emblica officinalis): Amla jest głównie kwaśna, ale także słodka, cierpka, gorzka oraz ma właściwości ściągające i odświeżające. Działa głównie na płuca, żołądek, wątrobę i serce. Kwaśny smak Amli związany jest w Ajurwedzie z energią Pitta i żywiołowi ognia. Amla jest bogatym źródłem antyoksydantów, flawonoidów, karotenów i witaminy C. Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C i ma jej 20 razy więcej niż cytryna. Dzięki zawartym w Aml i taninom witamina C jest odporna na ogrzewanie i nie degraduje się długo przechowywana.
Zobacz opis szczegółowy Amalaki Amla C
Haritaki ( Harada, Chebulic Myrobalan ): Harada ma sześć a j urvedy jskich smaków, ale przeważa smak gorzki, który związany jest z energi ą Vatta i żywiołem powietrza. Owoce, które zbierane są na wiosnę, są bogatym źródłem tanin, aminokwasów, fruktozy. Kwasu sukcynytowego i sitosterolu. Badania wykazały jej działanie rozkurczowe, które skutkuje obniżeniem nadciśnienia tętniczego i redukuje bolesne skurcze jelit. To potwierdza tradycyjne zastosowanie w schorzeniach serca i układu krążenia oraz chorobach spastycznych jelita grubego i cienkiego.
Bibhitaki ( Beheda, Bellirica Myrobalan ): Beheda jest słodka, gorzka, cierpka, ściągająca i rozgrzewająca. Działa głównie na płuca, serce i wątrobę. Zawiera 35% olejów i 45% białek. Olej jest używany jest w Indiach przez biednych do wyrobu mydła i służy im także jako olej kuchenny w zastępstwie Ghee ( masło z mleka bawolic ). Słodko pachnący olej jest w 35% palmitynowy, w 24% oleinowy i 31 linoleinowy. Olej linoleinowy jest głównym kwasem tłuszczowym związanym z podwyższeniem poziomu frakcji HDL („dobry” cholesterol ) a obniżeniem frakcji LDL uważanej za czynnik ryzyka w powstawaniu choroby wieńcowej.
Zródło inforamcji o składzie Triphali : http://www.jiaogulan.pl/inne_ziola.html
Przeczytaj artykuł "Zioła dobre na raka" - Onet