Samo zdrowie – tak w skrócie określić można działanie kopru włoskiego. Przygotowane napary z tego warzywa od lat kojarzą się z błogim czasem początków macierzyństwa, kiedy to młode mamy podają herbatkę z kopru swoim dzieciom na problemy z trawieniem lub intensywne i uciążliwe kolki. Napar ten doskonale także wpływa na zdrowie młodych mam – działa mlekopędnie, pobudza laktację, dzięki czemu pierwsze tygodnie macierzyństwa są prawdziwie mlekiem i miłością płynące.
Herbata z kopru włoskiego ma działanie antybakteryjne. Doskonale działa na wszelkie infekcje gardła i kaszel. Działanie wykrztuśne usunie problem lepiej niż niejeden syrop, natomiast antybakteryjne pomoże zniwelować stany zapalne gardła, a także dziąseł. Napar z kopru włoskiego bywa także stosowany jako płukanka – usunie wszelkie problemy jamy ustnej, a także zadba o zniwelowanie nieprzyjemnego zapachu z ust o podłożu bakteryjnym. Dodatkowo żucie ziarenek kopru ma podobne działanie jak… gumy do żucia. Usuną z ust nawet najbardziej ostre i nachalne zapachy po kulinarnych szaleństwach.
Koper włoski to źródło żelaza, potasu, a także witaminy C, kwasu foliowego i błonnika. Ten ostatni sprawia, że napar kopru jest doskonałym pomocnikiem w walce o lepsza sylwetkę. Niestrawność, wzdęcia, gazy, zatwardzenie czy zapalenia jelit – to tylko niektóre problemy układu pokarmowego, które powodują uczucie ciężkości, brak komfortu. Koper włoski doskonale wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm, a dodatkowo zmniejsza apetyt i usuwa z organizmu toksyny. Uzupełnienie codziennej diety o herbatkę z kopru raz na zawsze usunie wszelkie problemy trawienne. Napar kopru ma także działanie moczopędne, przez co znacznie szybciej z naszego organizmu usunięty zostanie nadmiar wody. To także wpływa na brak opuchlizn i utratę masy ciała.
Herbata koperkowa doskonale sprawdzi się w czasach wszechobecnego stresu i niepokoju. Znane jest jej działanie uspokajające - złagodzi każdy stres i nerwy, przyniesie oczekiwany spokój ukoi układ nerwowy.
Picie herbatki z kopru włoskiego jest niezwykle dobroczynnym nawykiem. Jedno warzywo, a tyle korzyści. Bilans zdecydowanie wychodzi in plus. Warto się przekonać, bo to samo zdrowie!