Gdy spalamy 1g węglowodanów wtedy to uwalniamy ok. 4,5 kcal (kilokalorii) ciepła. Dwa razy tyle kalorii wydziela się przy spalaniu 1g tłuszczu. Dlatego w różnych książkach i opracowaniach pada określenie - produkty wysokokaloryczne, inne - jako średnio - lub produkty niskokaloryczne.
W naszej strefie klimatycznej zapotrzebowanie przeciętnego człowieka (poza młodzieżą i ludźmi bardzo ciężko pracującymi fizycznie, sportowcami, wojskowymi) wynosi około 2500 kcal dziennie. Wielkość ta waha się też zależnie od wieku, płci, trybu życia a nawet temperatury otoczenia. Aby zachować zdrowie, urodę oraz szczupłą sylwetkę, musimy odżywiać się zgodnie z zaleceniami dietetyków lub sami wypracować kompromis między zdrowym stylem życia a przysłowiowym tłustym schabowym z ziemniakami - jako elementem codziennej "diety".
Co możemy jeść, a czego unikać?
Gdy poczujemy rozkoszny zapach smażonego mięsa, przyrumienionych na smalcu ziemniaczków, dobrej zupy na wywarze z kości lub zobaczymy ponętne ciastko z kremem - zwykle zapominamy wtedy, że te potrawy są powodem przyszłych problemów ze zdrowiem, urodą i szczupłą sylwetką. Każdy wie że są one smaczne, ładnie pachną i czasem "chodzą za nami" aż nas dopadną. Zapominamy jednak o najistotniejszej sprawie jaką jest zbyt duża zawartość tłuszczu, kalorii w stosunku do naszego zapotrzebowania.
Nie jest tajemnicą również to, że do takiego sposobu odżywiania się, przywykliśmy od pokoleń - co ma swoje podłoże historyczne, związane z zamierzchłymi trudnymi czasami i początkiem naszej cywilizacji. Ponoć w XIX w. w większości domów w zimie średnia temperatura wynosiła około 10°C.
W czasach dzisiejszych, kiedy to mieszkamy w ogrzewanych domach i mieszkaniach, a poziom życia jest zdecydowanie lepszy niż kiedyś nie potrzebujemy takiej ilości pożywienia jak dawniej.
Efektem tego są choroby cywilizacyjne w tym też nadwaga i otyłość, które to powodują powstawanie miażdżycy, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, niewydolności nerek, kłopotów z krążeniem krwi i są powodem również zawałów serca.
Co w takim razie jeść, a czego nie jeść, jeśli tak naprawdę zależy nam na zachowaniu zdrowia, na dobrej kondycji i młodym wyglądzie?
Poza opisanymi tłustymi, wysokokalorycznymi potrawami których należy z pewnością unikać, warto zastanowić się nad produktami typu: pieczywo razowe, grube kasze z pełnego ziarna, fasole, groch, chude mięso - duszone nie smażone.
Eliksirem młodości są również oleje roślinne. Należy ich używać regularnie, w niewielkich ilościach np. do sałatek. Dobrze wpływają na wygląd skóry i przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy.
Ważnym elementem jest ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, dlatego najlepiej jednak spożywać mięso gotowane oraz całkowicie wyeliminować zupy na wywarach z mięsa i kości, gdyż mogą powodować dolegliwości artretyczne.
Smalec ? trzeba o nim zapomnieć. Tak samo jak o maśle, które warto zastąpić dobrym olejem lub oliwą. Ryby bardzo dobrze wpływają na kondycję i są źródłem fosforu dla naszego mózgu.
Opisywany temat jest tak obszerny że można o nim pisać bez końca. My jednak chcemy zwrócić Twoją uwagę na zaistniały problem i zachęcić Cię do zadbania o własne zdrowie - Zdrowie kobiet. Odpowiedzi należy szukać np. w tematycznych serwisach internetowych.
Janek Opolski